Le haghaidh taithí barbeque ceart, ní amháin go bhfuil sé tábhachtach an fheoil a chasadh ar an grill agus í a ithe, ach tá ról tábhachtach ag an maranád freisin. Ag brath ar an gcineál feola agus do roghanna blas féin, tá raon leathan maranáidí do-chreidte ar fáil le haghaidh mairteola, muiceola agus éanlaith chlóis. Ní gá a bheith i do phríomhchócaire chun feoil barbeque a mharinú, tá go leor maranáidí barbeque simplí agus tapaidh le hullmhú. Má infheistíonn tú beagán níos mó ama, is féidir leat torthaí an-eisíocha a bhaint amach agus iontas a chur ar do aíonna.
Cén fheoil barbeque is fearr a oireann do mharanú?
•Muiceoil
•Mairteoil
•Éanlaith chlóis (sicín, turcaí, lacha)
•Iasc (e.g. bradán, breac, doráda)
•Uaineoil
•Fiadhúlra (torc fiáin, fia agus ré)
Ar dtús báire, ní féidir leat dul mícheart i ndáiríre. D’fhéadfadh na meascáin réamhdhéanta a bheith cosúil leis an mbealach is éasca, ach tá an difríocht idir do chruthú féin suntasach ó thaobh blas de. Go simplí, cuir cosc ar shéasúrú ró-láidir, a bheadh deacair a bhaint amach ar aon nós, trí roinnt oidis a leanúint i gceart nó trí bheith beagán níos spártha le nótaí agus spíosraí foircneacha.
Maranáid shimplí le haghaidh feoil barbeque a mharinú
Más é seo an chéad uair agat triail a bhaint as maranád barbeque, is féidir leat tosú le leagan an-simplí a thugann torthaí den scoth ó thaobh blas de. Is é an bonn don mharanád seo ná ola olóige agus gairleog. Déantar an gairleog a chopáil go garbh agus a mheascadh go maith leis an ola, ansin cuirtear luibheanna éagsúla ar nós Rosemary, Oregano agus braon líomóide leis. Is féidir cineálacha éagsúla feola a mharinú go maith ann, tá cúlán agus steak araon oiriúnach.
Leagan eile an-choitianta is ea an maranád beorach. D’fhéadfadh sé a bheith deas cúpla braon a spraeáil ar an fheoil le linn na cócaireachta, ach ní bhíonn fíor-éifeacht ach ag an maranád. Chuige sin, seachas Pilsner, beidh ola, piobar, mustaird agus oinniúin ag teastáil uait freisin. Chopáil na comhábhair go garbh, measc go maith iad agus maranáil steaks muineál nó slisní bolg muiceola.
Leid: Ba chóir go gclúdódh maranád an fheoil go hiomlán, tá Tupperware nó mála reoiteoir oiriúnach chuige seo. Caithfear an feoil barbeque maranáilte a chur sa chuisneoir ansin agus fanacht sa mharanád ar feadh 24 go 36 uair an chloig. Ansin lig dó draenáil go maith agus pat tirim más gá chun gráinní móra piobar, duilleoga bá agus a leithéid a bhaint.
Feoil barbeque a ullmhú le haghaidh barbeque: An chéad leibhéal deacrachta eile
Níl na hoidis le haghaidh barbeque casta i ndáiríre, ach éilíonn fiadhúlra go háirithe cóireáil beagán difriúil. Mar thoradh ar bhlas ar leith an fhiadhúlra, tá comhábhair idéalach eile ann chun an taithí blas a fheabhsú. Níl maranád inar féidir leat an feoil barbeque a mharinú bunaithe ar ola, ach ar bhainne bláthach nó fíon. Ansin cuirtear duilleoga bá, caora aitil agus tíme leis, mar shampla. Tá an maranád seo oiriúnach do chuláin, do shashliks agus do phíosaí móra feola. Murab ionann agus gnáthfheoil, is féidir fiadhúlra a ghríleadh i bpíosaí níos mó.
Maranáid eile:
- Maranád meala-mustaird (oiriúnach d’éanlaith chlóis)
- Maranád curaí (moladh: le marmaláid aibreog)
- Maranád BBQ (le Tabasco, anlann Worcestershire)
- Maranád Chili-Coriander (le sinséar agus cainéal)
- Marinada Libre con Fuego (le siúcra donn, rum, chili, sú aoil)
Má tá roinnt taithí agat maidir le feoil barbeque a ullmhú le haghaidh barbeque agus má rinne tú iarracht ar roinnt oidis, déan iarracht do chruthú féin. Níl aon teorainn leis an tsamhlaíocht, braitheann sé ar do bhlas féin - déanann an barbeque an chuid eile.
Explore our range of barbeque tools at https://www.boni-shop.ie to enhance your grilling experience!